Duchovní cvičení? O co jde?

Tak se mě některá děvčata ptají, co  vlastně ta duchovní cvičení jsou. Přemýšlím, jak stručně popsat, o co jde. 

"Vymyslel" je svatý Ignác z Loyoly, tak se trochu podíváme, jak on sám je definuje a jaký mají duchovní cvičení smysl a cíl.  

Takže cituji ze stránek bratří Jezuitů:

Svatý Ignác z Loyoly definuje pojem  exercicie neboli duchovní cvičení takto: „Pojmem duchovní cvičení se rozumí každý způsob zpytování svědomí, meditace, kontemplace, ústní a vnitřní modlitby a jiných duchovních úkonů, jak bude dále řečeno. Neboť jako jsou tělesná cvičení procházet se, pochodovat a běhat, tak se nazývá duchovními cvičeními každý způsob přípravy a disponování duše k tomu, aby se člověk zbavil všech neuspořádaných náklonností a po jejich odstranění aby hledal a našel Boží vůli v uspořádání vlastního života ke spáse duše.“ Zkušenost a poznání, které člověk poctivým a upřímným konáním exercicií nabude, je cenné bohatství, které může velmi pozitivně ovlivnit mnohé v našem životě. Člověk se začne učit lépe rozumět sobě a Bohu, rozpoznávat ve svém životě stopy Ducha a Boží vedení. Stejně tak může dospět k tomu, že existuje řada věcí které nás přesahují. To nás vede k pokornému přiznání, že i naše chápání má své limity. V takových okamžicích se musíme tváří v tvář tajemství ponořit do ticha.Zkušenost exercicií ovšem není určena jen pro kněze, řeholníky a jiné duchovní osoby, ale pro každého, kdo chce prohloubit svůj život z víry. Pro křesťany je obvykle plodem exercicií hluboké a osobní setkání s Ježíšem Kristem. Z toho se může zrodit touha po ryzím přátelství s ním a ochota žít tak, jak si to on přeje.

Zvláště lze exercicie doporučit každému, kdo chce vykonat nějakou zásadní volbu, důležité rozhodnutí o svém dalším životním směřovaní. Plody duchovních cvičení jsou ale pro každého jiné a zcela osobní, protože každý člověk je jiný, neopakovatelný a ojedinělý. Bůh ho proto během doby, kdy se mu člověk v meditaci otevírá, sám vede a dává mu přesně to, co pro svou životní cestu potřebuje.

Takže jednoduše:

Jde o můj křesťanský život "doopravdy".

Chceme během tří dnů prožít ztišení směřující k hlubšímu setkání s Pánem a objevování jeho vůle pro můj život.

Během roku jsme tak uchvátaní nebo zaměstnáni věcmi sice důležitými, ale vnějšími. Pak nemáme mnoho možností vstupovat do ticha. Nám sestrám jde o to umožnit toto ztišení těm děvčatům, které doopravdy chtějí prožívat svůj křesťanský život.

Z vlastní zkušenosti chci dodat, že ve ztišení může člověk objevovat "poklady", o kterých ani nesnil.

Náš dům je sice ve středu města, ale uprostřed parku. Zahrada za domem je pozváním k rozjímáni v přírodě. A modlitba sester tvoří podporu vedoucí k hloubce.

Přála bych všem, které se přihlásily nebo přihlásí velkou touhu. Pán odměňuje a obdarovává úměrně k naší touze.

No a čtvrtý den, který prožijeme v horách, má být dovršením výstupu do výšin i sestupu do hloubky, aby i naše tělo mělo užitek z duchovní vzpruhy.

Zobrazeno 1334×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio